Nimi ja ikä
Tom Pajukangas, 46

Kuinka kauan olet toiminut tuomarina?
Syksyllä alkoi seitsemäs kausi.

Missä tehtävissä toimit?
Enimmäkseen c-junioreista e-junioreihin sekä miesten harrastesarjoissa.

Mikä sai kiinnostumaan ja edelleen jatkamaan tuomarointia?
Pelaajataustan omaavana kiinnostus jääkiekkoon on aina ollut suuri, joten mahdollisuus olla mukana kehittämässä lajia tuomarin roolissa tuntui hyvältä ja loogiselta ajatukselta. Jatkuva mahdollisuus kehittyä vuosi vuodelta saa jatkamaan tuomarina.

Mitä tuomarina toimiminen vaatii?
Mielestäni tuomariksi voi tulla kokeilemaan itse kukin, joka omaa kiinnostuksen lajiin. Itseltäni se vaatii säännöllistä kuntoilua ympäri vuoden sekä vuosittaista sääntökirjan kertausta. Sosiaaliset taidot eli tuleminen toimeen erilaisten ihmisten kanssa on tärkeä osa tätä harrastusta.

Mitä se antaa?
Haastetta, jännitystä ja reipasta liikuntaa mukavassa porukassa. Tässä hommassa ei pääse pitkästymään, koska jokainen peli on erilainen.

Onko sinulla joitain tavoitteita tulevaisuudelle tuomaritehtävissä?
Kehittyminen omalla tasolla on mielestäni edelleen mahdollista. Toisena tavoitteena on kehittyä pätevämmäksi opastajaksi sekä tuomareille että pelaajille.

Millainen on tyypillinen pelipäivä?
Tarkistetaan paikka ja aika pariin kertaan. Käydään läpi tuomarikassi, jotta tarvittavat varusteet ovat mukana. Koskaan en lähte peliin tyhjällä vatsalla, joten syön hyvin. Pelipaikalle tullessa käydään toisen tuomarin kanssa peliä läpi. Näiden vaiheiden jälkeen olen valmis otteluun, joten luistimet jalkaan ja kentälle nauttimaan pelistä.

Nimeä vielä harrastuksen parhaat puolet ja muistot
1. Ottelu, jossa tuomitsin viimeisellä sekunnilla rangaistuslaukauksen. Maalivahti koppaa sen uskomattomalla tavalla räpylään. Siinä pelissä oli monenlaista tunnetta sekä kunnioitusta kaikkia pelin osapuolia kohtaan. Kyseessä oli e-junioriottelu viime kaudelta.
2. Onnistuu selittämään nuorelle pelaajan alulle ymmärrettävästi, mistä syystä sai juuri rangaistuksen kyseisestä tilanteesta.