Kuva: Jussi Määttä

Nimi ja ikä
Jussi Thomann, 30

Kuinka kauan olet toiminut tuomarina?
Aloitin kaudella 2012-2013, joten alkava kausi on järjestyksessään 9.

Missä tehtävissä toimit?
Liigassa (6. kausi) ja CHL:ssä linjatuomarina sekä ohessa päätuomarina alempia sarjoja.

Mikä sai kiinnostumaan ja edelleen jatkamaan tuomarointia?
Ystäväni houkutteli kurssille monen vuoden ajan ja lopulta tartuin tilaisuuteen. Melko pian tästä syntyi ajatus ja halu viheltää joskus Liiga-ottelussa.

Mitä tuomarina toiminen vaatii?
Kärsivällisyyttä sekä itsensä että muiden kanssa, sillä tätä ei opi yhdessä yössä vaikka kuinka haluaisi. Lisäksi tuomarilta vaaditaan tietynlaista kylmäpäisyyttä sekä tervettä itsetuntoa selvitäkseen haastavista tilanteista. Myöskään hyvistä sosiaalisista taidoista ei ole haittaa, kun toimitaan erilaisten ja vahvojen persoonallisuuksien kanssa. Ylimielisyyteen tuomarina toimimisessa ei kuitenkaan ole varaa.

Mitä se antaa?
Tuomarius on antanut itselleni erittäin paljon niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Matkan varrella on saanut tutustua hienoihin ihmisiin sekä toimia jääkiekon parissa Suomen ja maailman huippujen kanssa oli sitten kyse pelaajista tai tuomareista. Vaikka oma pelaajaura ei vienytkään pitkälle, niin on ollut hienoa lopulta löytää itsensä samasta kaukalosta tulevien, nykyisten ja entisten NHL-tähtien kanssa.

Onko sinulla joitain tavoitteita tulevaisuudelle tuomaritehtävissä?
Uskon, että jokainen tällä tasolla haluaa olla tuomitsemassa kevään finaalien ratkaisupeliä. Kotimaisen Liigan lisäksi haaveissa on tietysti joskus tulla valituksi arvokisoihin.

Millainen on tyypillinen pelipäivä?
Riippuu pitkälti sarjasta ja onko kyseessä arki- vai viikonloppupeli sekä paikkakunta. Olen pyrkinyt välttämään rutiinien syntymistä, koska olosuhteet ja mahdollisuudet valmistautua voivat vaihdella suuresti pelien välillä. Kun kyseessä on viikonloppupeli kotipaikkakunnalla Oulussa, antaa se toki mahdollisuudet parhaimpaan valmistautumiseen. Tällöin valmistautumisen voi suorittaa kaikessa rauhassa ilman itsestä riippumattomista asioista. Missään nimessä peli ei kuitenkaan ole mielessä koko päivän heti herättyäni vaikka kaikki teot itsessään valmistaisivatkin ottelutapahtumaan.

Nimeä vielä harrastuksen parhaat puolet ja muistot
Tämä on vaikea kysymys. Yhtenä kohokohtana mieleeni tulee ensimmäinen A-maaotteluni, jossa Suomi kohtasi Norjan MM-kisojen valmistavassa ottelussa. Haluan tietenkin luonnollisesti nostaa esille tuomari- ja toimitsijayhteisön, sillä harrastus on antanut paljon myös kaukalon ulkopuolella ystävien ja tuttujen merkeissä. Lisäksi yhtenä tuomaritoiminnan hienoimpana asiana haluan korostaa sitä, kuinka etuoikeutettuja olemme saadessamme olla mukana näkemässä pelaajien kehitystä aina maailman huipulle saakka. Samoissa peleissä jäällä on luistellut mm. Aho, Rantanen, Laine, Kakko ja pitkä lista muita maailman kärkikiekkoilijoita. Ja kaikkia näitä on saanut seurata niiltä kuuluisilta hallin parhailta paikoilta.