Liigan ottelusta Kärpät-Ilves

Nimi ja ikä
Paula Saarela, 31

Kuinka kauan olet toiminut toimitsijana?
Aloitin juuri 11. kauteni, joista kahdeksannen tuomarikortillisena.

Missä tehtävissä toimit?
Aloitin toimitsijaurani pelaajien peliajanseurannassa ja +/- -tilastojen tekijänä, jossa toimin muutaman vuoden. Tämän jälkeen opettelin tehtävät tulospalvelun sekä pöytäkirjan pitäjänä, minkä myötä osin kirjurin apuna toimivan teknisen avustajan/käsikellon tehtävät. Jokunen vuosi sitten halusin laajentaa osaamistani myös ”kellomiehen” tehtäviin. Aina tarvittaessa olen toiminut myös rangaistusaition valvojana. Teen tehtäviä Liigassa ja CHL:ssä sekä myös useammissa alemmissakin sarjoissa.

Mikä sai sinut kiinnostumaan ja edellen jatkamaan toimitsijatehtävissä?
Aikoinaan opiskelukaverini toimitsijaystävä muutti toiselle paikkakunnalle ja tiedusteli kaveriltani, tuntisikö hän ketään tehtävästä kiinnostunutta itsensä tilalle. Olin itse käynyt jääkiekko-otteluissa jo pitkän aikaa aktiivisesti ja tehnyt toimitsijatehtäviä pikkuveljeni peleissä, joten päätös ryhtyä toimitsijaksi oli luonteva. Myös toimitsijatehtävistä saatu lisätienesti oli etenkin opiskelija-aikoina tervetullutta.

Mitä toimitsijan työ vaatii?
Innostuksen lisäksi vaaditaan lajin ja sääntöjen tuntemista sekä jatkuvaa halua oppia. Toimitsijana toimiminen vaatii myös tunnollisuutta ja tarkkuutta tehdäksemme työmme mahdollisimman hyvin.

Onko sinulla tavoitteita tulevaisuudelle toimitsijatehtävissä?
Toimitsijatehtävät antavat mahdollisuudet jatkuvalle kehittymiselle. Aina voi tulla paremmaksi ja osa taidoista tulee vain ajan kanssa. Olen opetellut melko laajan skaalan eri toimitsijatehtäviä, mutta en sulje pois mahdollisuutta opetella vielä uusia.

Millainen on tyypillinen pelipäivä?
Saapuminen ajoissa hallille. Se kuinka aikaisin tulen, riippuu pitkälti päivän toimitsijatehtävästäni. Jokainen valmistautuu omaan tehtäväänsä, kuten esimerkiksi tarvittavien asiakirjojen hankkiminen ja muiden työvälineiden kerääminen. Tämän lisäksi tulee huolehtia tietokoneiden toimintavalmiuden varmistaminen sekä järjestelmiin kirjautumiset. Toimitsijakavereiden kanssa vaihdetaan kuulumiset ja jutustellaan niitä näitä pelin alkua odotellessa, kun kaikki valmistelevat tehtävät on jo hoidettu. Itse pelin aikana hoidetaan tehtävään kuuluvat toimet. Erätauot vietetään omassa taukotilassamme kahvin ja pullan merkeissä. Pelin jälkeen varmistetaan, että tilastot ovat oikein ja lähdetään, kun olemme saaneet luvan poistua.

Nimeä vielä harrastuksen parhaat puolet ja muistot
1. Jokainen peli on erilainen, ikinä ei pääse kyllästymään. Hienoja hetkiä ovat olleet mm. tulospalvelu Liigan 7. finaalissa ja hallikello toisessa 7. finaaliottelussa.
2. Meillä on hieno toimitsijaporukka, jonka kanssa on aina mukava vaihtaa kokemuksia ja kuulumisia.
3. Rakkaudesta lajiin, mutta toki pieni ekstratienesti on mukava lisä.